naar de beginpagina
Sterk Huis
Sterk Huis
Sterk Huis
Sterk Huis
Sterk Huis
Sterk Huis
Sterk Huis
Sterk Huis
pdf versieSterk Huis
01 mei 2008

Sterk huis is gepubliceerd in Construire en Béton

klik hier om naar het artikel te gaan

Sterk Huis is op 6 april in het RTL 4 programma 'De TV makelaar' uitgebreid in beeld gebracht. Steven Sterk vertelt over zijn droomhuis.

Klik hier voor het programma

Sterk Huis genomineerd voor de Living Daylight Award 2010

Juryrapport

Een meesterwerk! On-Nederlands in zijn ruimtelijkheid , robuuste materiaaltoepassing en afwerking. Dat waren enkele kwalificaties die de jury Sterk Huis, een ontwerp van Michael van Leeuwen en Pieter Looijaard van Architectuurbureau Sluijmer&vanLeeuwen, toedichtte. Ronduit imponerend is de glazen gevel op het Noorden die onbelemmerd uitzicht biedt op het weidse en vlakke Friese landschap rondom Tjalleberd. Behalve via deze gevel, wordt daglicht rondom in ruime mate door de woning gestrooid. De daklichten en zijlichten zijn in combinatie met interne vides en wanden heel strategisch gepositioneerd wat resulteert in schitterende zichtlijnen en overal uitzicht. Het licht verloopt heel mooi op de schoon betonnen wanden en de lichte vloeren. De buitengewoon zorgvuldige detaillering en afwerking springt daardoor nog meer in het oog. Ondanks overvloedige toepassing van beton, roestvast staal en glas is het woonhuis nergens kil. Alle lof ook voor deze opdrachtgever die het architectenbureauveel ruimte heeft gegeven om een niet alledaags woonprogramma te vertalen tot een daglichtmonument. Volgens de jury is Sterk Huis het antwoord voor tegenstanders van boerderettes.

Sterk Huis Tjalleberd, licht en landschap

Het Sterk Huis staat in De Deelen, een omvangrijk laagveengebied, in de Friese Wouden. Wonen in het Sterk huis is leven met het licht; van spiegelingen in het water, van veranderende luchten en van de wisseling van de seizoenen.

Landschap

Stroken land lijken te drijven als een dunne laag land op het water. Steeds zie je de lucht weerspiegeld in het water, land en lucht trekken naar elkaar toe. Het landschap van de Deelen is door mensen in cultuur gebracht. Het stelsel van de petgaten heeft een structuur en een hoofdrichting, maar is niet rigide. Waar het nodig is buigt een slootje om een boom of een huis heen. Een fijn raster van rietkragen laten het licht en het zicht diffuus door. De coulissen van stuiken, lage bomen en riet kaderen het beeld van landschap steeds op een nieuwe manier in.

Sterk Huis

Deze elementen vind je terug in het Sterk Huis. In de behandeling van het steeds wisselende daglicht, het kaderen van het uitzicht, de blik op de weidsheid van het landschap, de spiegeling van het licht in het gebouw dat elk seizoen wisselt, coulissewerking door de half open houten schermen, de structuur en de richting in de plattegronden en het beperkte palet van natuurlijke materialen.

Het Sterk Huis wordt gevormd door een ensemble van een hoofdhuis met een bijgebouw annex atelier op het voormalig boerderijerf. Het hoofdhuis, met exact dezelfde afmeting  als de oorspronkelijke stolpboerderij, heeft een interieur dat volledig in schoonwerk beton is gegoten. Twee hoofdvolumes herbergen de meer gesloten woonfuncties, zoals de slaapvertrekken, de bibliotheek en werkkamer. Tussen de volumes is de ruimte informeel en daar bevinden zich de leefvertrekken zoals de woonkamer, kunsthal en eetruimte. Steeds is er een relatie met het omringende landschap. Grote vides zorgen voor een wisselende ruimtelijkheid en beslotenheid.

In het interieur is de materiaaltoepassing van beton tot in detail ver doorgevoerd. Zo is de grote  haard met kanalen  ingelaten in een negen meter hoge betonwand, worden vloerafscheidingen rondom vides gevormd door in het beton ‘gestoken’ glasplaten en zijn alle installaties volledig geïntegreerd in het beton. De combinatie van beton, glas en staal in de detaillering is doorgezet in de uitwerking van balustrades, trappen en interieur elementen, en op de stalen verloren bekisting bij de dakrand die met één element de ophanging van de gevelschermen, de verankering van de kapspanten, de gootconstructie en de randkist vormt.

Architect: Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen, Utrecht

Foto's: Cornbreadworks

klik voor projectinformatie

projectnummer 2203
projectnaam Sterk Huis
start bouw 01 april 2006
opleverdatum 01 mei 2008
programma Woonhuis met bijgebouw en kippenhok
adres Hooivaartsweg 7
plaats Tjalleberd
opdrachtgever Dhr. S.G.J. Sterk
aannemer Aannemingsbedrijf Cevat
ontwerpteam Michael van Leeuwen en Pieter Looijaard
oppervlakte 608 vierkante meter

verstop projectinformatie

kijk ook naar deze projecten