naar de beginpagina
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
Villa Horatius
pdf versieVilla Horatiuslaan
01 januari 2011

Rijnsweerd is een in de jaren 60/70 gebouwde woonwijk aan de oostkant van de stad Utrecht. De wijk kenmerkt zich door een orthogonaal stratenpatroon met daartussen ruime kavels met veel tuinen en weelderig groen. De bestaande bebouwingen (hoofdzakelijk vrijstaande woonhuizen) kenmerken zich door rechthoekige bouwvolumes met platte daken. Veel van de oorspronkelijke woningen zijn de laatste jaren toe aan grondige renovaties of zelfs sloop met daarop volgende nieuwbouw. Ook de oorspronkelijke villa aan de Horatiuslaan 12 is gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw. 

 

 

 

 

Om zoveel mogelijk recht te doen aan de tuin is gekozen om het te bouwen volume tegen de noordoostelijke erfgrens, tegen het openbaar groen, te plaatsen. De tuin van de kavel kan zich op die manier rondom de woning voegen en is optimaal van maat en ligging. Aan de voorzijde van de woning is een parkeerplaats opgenomen. De stalen hoofddraagconstructie van het gebouw is overal in het zicht. Dit frame biedt het kader waarbinnen ontwerpvrijheid is genomen om gevelvlakken, binnenwanden maar ook vloervelden open of dicht te zetten. Tevens is er een facilitaire zone opgenomen waarin alle functies als sanitair, keuken, schuifpanelen en bergingen zijn gerealiseerd. Dit heeft geresulteerd in een interieur waarin, ondanks de streng orthogonale opzet van het gebouw, ruimtes in elkaar overvloeien.

 

 

 

De buitengevels zijn volledig uitgevoerd in een zelfontwikkeld gevelsysteem van roestvrij stalen beplating met een minimalistische maar uitgekiende detaillering en repeterende maatvoering. Kenmerkend zijn de horizontaal aangebrachte rvs lamellen. Deze lamellen worden op een aantal plaatsen als zonwering voor de glaspanelen doorgezet. De verwarming van de woning geschiedt middels aardwarmte (gesloten systeem) en in de betonvloeren opgenomen vloerverwarming. Op warme zomerdagen kan de installatie tevens in koeling voorzien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Architect: Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen, Utrecht

 

klik voor projectinformatie

projectnummer 1307
projectnaam Villa Horatiuslaan
opleverdatum 01 januari 2011
programma Woonhuis
adres Horatiuslaan
plaats Utrecht
aannemer Aannemingsbedrijf Cevat, Muiden
ontwerpteam Hans Sluijmer, Albert Turk, Jeroen Makkink

verstop projectinformatie

kijk ook naar deze projecten