naar de beginpagina
watertoren Rotsoord
watertoren Rotsoord
watertoren Rotsoord
watertoren Rotsoord
watertoren Rotsoord
watertoren Rotsoord
watertoren Rotsoord
watertoren Rotsoord
Watertoren Rotsoord
pdf versieWatertoren Rotsoord

Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen wint de prijsvraag voor de herbestemming van de Watertoren op Rotsoord. Dit bureau mag het markante, 37 meter-hoge, monument aan de Vaartse Rijn, de Watertoren (uit 1906), naar eigen ontwerp verbouwen en herbestemmen.

De jury, die werd aangestuurd door het projectbureau van de gemeente Utrecht, heeft geoordeeld dat zij van de zes geselecteerden het beste plan hebben.

Buitenkant blijft hetzelfde
In het ontwerp van het Architectuurbureau is de buitenkant van de toren ongemoeid gelaten. De ontwikkeling van de toren richt zich op het interieur van de toren. Het gevarieerde programma concentreert zich met name bovenin de toren. Hiermee wordt de sterkste troef van de toren goed benut: het fantastische uitzicht op de stad.

In de top-restaurant

Het plan behelst onder meer een interieurontwerpbureau met expositieruimte, diverse atelierruimtes, een ZZP-center, een vergaderruimte én een restaurant in de top van de toren. Bovendien zal de toren tot op het dak publiek toegankelijk worden. Om dit complexe programma te realiseren wordt een trappenhuis met lift in de toren toegevoegd.

permanent open
Met de ontwikkeling van de Watertoren op Rotsoord wordt een ooit voor publiek gesloten industrieel monument permanent opengesteld. Waar generaties lang alleen de buitenzijde als icoon in de wijk zich zullen herinneren, worden nu het interieur en het adembenemende uitzicht een publieke zaak.

klik voor projectinformatie

projectnummer Watertoren Rotsoord
projectnaam Watertoren Rotsoord
start bouw
opleverdatum
ontwerpteam Hans Sluijmer, Daan Briedé

verstop projectinformatie