naar de beginpagina
fv1
fv2
fv3
fv4
Luchtfoto
pdf versieverbouwing Fort Vreeswijk

Dit bijzondere project is voorgekomen uit een bewonersinitiatief. Om de belangrijke buurtfunctie van Fort Vreeswijk voor het dorp te behouden heeft een groep bewoners -ondersteund door de gemeente Nieuwegein- een verbouwings- en exploitatieplan ontwikkeld.

Doel van deze plannen is om enerzijds de cultuurhistorische waarden van het Fort te behouden en waar mogelijk te verstreken en anderzijds om een duurzame exploitatie van het Fort voor de lange termijn mogelijk te maken. Fort Vreeswijk en een aantal afzonderlijke gebouwen hebben de status van Rijksmonument. 

Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen heeft een ontwerp gemaakt waarmee deze doelen bereikt kunnen worden. Het hoofdgebouw bestaat uit een cluster van verschillende bouwdelen uit verschillende perioden die in de loop der jaren aan elkaar gegroeid zijn. De essentie van het ontwerp is om de ruimte tussen de verschillende bouwdelen vrij te maken en een nieuwe ontsluitingssstructuur aan te leggen. Hiermee wordt de (multi)functionaliteit van het complex enorm vergroot en komen de verschillende bouwdelen meer op zichzelf te staan. Het complex wordt bovendien veel toegankelijker, overzichtelijker en laagdrempeliger. De monumentale onderdelen worden zo weer herkenbaar en beeldbepalend in het aanzicht van het Fort.

Het Fort biedt plaats aan onder andere een huisarts, een museum, peuterspeelzaal, dorpshuis en vele verenigingen en clubs. 

klik voor projectinformatie

projectnummer 0414
projectnaam verbouwing Fort Vreeswijk
start bouw
opleverdatum
adres Fortweg 1
plaats Vreeswijk (Nieuwegein)
opdrachtgever Gemeente Nieuwegein ism Wijkplatform Vreeswijk

verstop projectinformatie