Van de 173 inzendingen zijn door de jury 12 projecten genomineerd. Tijdens de prijsuitreiking in Antwerpen op 23 april werd bekendgemaakt wie de winnaars zijn.
Tweede prijs
Havenpost Dichterswijk, Utrecht
Ingezonden door: Architectuurbureau Sluijmer & Van Leeuwen, Utrecht
Een staalconstructie, die bestudeerd is en consequent is vormgegeven als functie van de uiteindelijke vorm: een ontvangstruimte, een restaurant en een presentatieruimte. In één woord: af. Als project is het begrijpbaar. Er is door architectuurbureau Sluijmer & Van Leeuwen vanuit de structuur gedacht en dit is in de constructie ingebracht. De details zijn zuiver en geraffineerd. Het glas is koud in het venster aangebracht. De combinatie met baksteen is zeer harmonieus. Het gebouw is door het architectuur-bureau Sluijmer & Van Leeuwen bedacht vanuit de verzinkt-metalen structuur; die structuur schraagt en domineert de constructie en wordt één met de bakstenen huid. De Havenpost past qua schaal en qua inplanting in zijn omgeving van scheepvaart en verkeer. Het gebouw spiegelt in het water terwijl de omgeving, het water en de lucht spiegelen in het glas en het verzinkt staal.
Uit 63 inzendingen voor de redio Noordwest/Centrum zijn een winnaar en 5 genomineerden gekozen. De Havenpost werd uitgeroepen tot een van de genomineerden en dingt mee naar de landelijke prijs.
Uit het juryrapport: "...De architecten hebben van een relatief eenvoudige opgave een complexe ruimtelijke puzzel gemaakt, die vanzelfsprekend is opgelost. Er is veel aandacht voor detaillering en de jury prijst de mooie verhouding tussen industrieel en elegant, ingetogen en chique. Een visitekaartje voor de buurt en voor het vak"
http://www.bnagebouwvanhetjaar.nl/prijsvraag/downloadables/12_Juryrapport%20GvhJ2009.pdf
De havenpost in Utrecht is het sluitstuk in de ontwikkeling van een historische haven direct naast de Jaarbeurs. Het gebouw is een knappe puzzel voor een overvol programma op een uiterst krappe kavel. Samen met enkele industriële relicten vormt de havenpost een aangenaam decor voor de nieuwe appartementen en eengezinswoningen die rondom de voormalige Veilinghaven in Dichterswijk West verrijzen.
De Veilinghaven was ooit een belangrijke locatie voor de veiling van groente en fruit. Na het sluiten van de veiling werd de bedrijvigheid in beperkte mate voorgezet met de overslag van zand en grind. Enkele trechters en een kraan waren de laatste getuigen van deze functie. Twaalf jaar lang heeft de Initiatiefgroep Historische Haven (Michael van Leeuwen, Mariken van Nimwegen en Arco Zweistra) zich enthousiast ingezet om de haven nieuw leven in te blazen. Het plan omvatte naast het terugbrengen van vier trechters (zie ArchitectuurNL 06 2007) en een kraan ook de realisatie van een havenloods met gemeenschappelijke voorzieningen voor 14 historische schepen die in de haven een ligplaats kunnen huren langs een nieuw ingerichte kade. Dé blikvanger in de haven is het Utrechts Statenjacht, een reconstructie van een statenjacht uit 1746. ’s Winters meert het schip aan bij de steiger van de havenpost, die aanvankelijk uitsluitend was bedoeld als verblijfsruimte voor de vrijwilligers, vooral voor onderhoud. Nu is de havenpost voor het grootste gedeelte in gebruik als restaurant. In ruil voor een eigen plekje bij de havenpost kan het kleurrijke schip bij de exploitatie van het restaurant betrokken worden, voor een borrel aan dek of een etentje in het vooronder.
De historische haven vormt een belangrijk onderdeel van de openbare ruimte in de nieuwbouwwijk Parkhaven. In deze grootste binnenstedelijk Vinex-locatie werden in opdracht van Bouwfonds Fortis honderden woningen ontworpen door gerenommeerde architectenbureaus zoals AWG, Robbrecht & Daam en MacCreanor Lavington. Niet voor niets wilde de ontwikkelaar zijn informatiecentrum ook een plekje geven in de havenpost. Zo diende zich voor het gebouw met een footprint van 64m² een derde gebruiker aan.
Het met donkere baksteen beklede hoofdvolume volgt de contouren van de kleine kavel, dat zich half op de kade en half in het water bevindt. Om extra ruimte te winnen is het gebouwtje hoger dan in de stedenbouwkundige randvoorwaarden was voorzien. Maar het meest opvallende element waarmee de vloeroppervlakte werd vergroot, zijn de erkers die als transparante of meer gesloten doosjes aan de vier gevels zijn bevestigd. De paarse klinkers onttrekken een interne staalconstructie aan het oog waar de uitbouwtjes, evenals het vier meter uitkragende terras, aan hangen. Elke erker heeft zijn eigen detaillering en is soms letterlijk als aparte ruimte opgevat, waardoor afzonderlijke groepen er gebruik van kunnen maken. De maquette van Parkhaven hangt in één erker aan de wand zodat de gebiedsontwikkelaar zich deze ruimte kan toe-eigenen.
In de
Binnen gaat het industriële uiterlijk van de havenloods over in een warm, rustig interieur met een luxe uitstraling. In dit ontwerp van 123DV vormt de antracietgrijze wandafwerking van leemstuc de buffer tussen de baksteen en stoere staalconstructie en de zachte elementen van wit skai op de vide. De grote glasvlakken in de erkers geven een deel van het interieur prijs, maar door een bezoek aan het restaurant kun je pas echt beleven hoe je vanuit de warmte van het restaurant via afwisselende uitzichten in verbinding staat met de hele omgeving.
Bron: Architectuur.NL
Architect: Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen, Utrecht
projectnummer | 0803 |
projectnaam | Havenpost, restaurant Divinatio |
opleverdatum | 01 januari 2008 |
programma | ontvangstruimte, restaurant Divinatio en presentatieruimte van Bouwfonds Fortis |
adres | Historische Haven |
plaats | Utrecht |
ontwerpteam | Michael van Leeuwen |