naar de beginpagina
ATC
ATC
ATC
ATC
ATC
ATC
ATC
ATC
ATC
ATC
ATC
ATC
pdf versieAlberdingk Thijm College
01 september 2007

Een luidruchtige spoorlijn…

Een onverwoestbare betonnen school.

Een organisch kantoorpand.

Een schoolplein met 900 fietsen.

 

 

 

 

Dit zijn de ingrediënten die de context vormen van de uitbreiding van het Alberdingk Thijm College te Hilversum. De uitbreiding biedt plaats aan een open leercentrum waar in een domeinstructuur individueel of in groepen onder begeleiding van docenten gewerkt wordt.

 

 

 

 

Het overgrote deel van het 2 laagse gebouw is in gebruik als leercentrum. Daarnaast is er een collegezaal, kantoorruimte, sanitair en bergruimte.

 

Het gebouw is uit hardstenen brickeno’s opgetrokken en terughoudend gedetailleerd. Met dit robuuste karakter heeft het gebouw een plaats veroverd tussen de grotere buurgebouwen. De hardsteen geeft het gebouw een onverwoestbaar en duurzaam uiterlijk, wat bestand is tegen het intensieve gebruik van een schoolgebouw en het plein. Met het blauwgrijze hardsteen wordt bovendien aangesloten op de kleurstelling en textuur van het hoofdgebouw.

 

 

 

 

Het gevelmetselwerk bestaat uit een mix van verschillende formaten gekloofde brickeno’s en gezaagde blokken. De eigenschappen van het materiaal maken de gevel levendig en interessant; de afwisseling van gekloofde en gezaagde zijden, de glinsteringen van de kristallen, de ruwheid en de variatie in blokgrootte. Onder invloed van zon en neerslag worden deze eigenschappen versterkt of juist afgezwakt zodat de gevel zich op afwisselende manieren presenteert.

 

 

 

Binnen het gebouw wordt het hardsteen metselwerk ook constructief ingezet. Er zijn gebouwhoge penanten in de gevels opgenomen als verstijving van de gevels en gemetselde kolommen die de verdiepings- en dakvloer ondersteunen. Op deze manier wordt de uiterlijke verschijningsvorm binnen in het gebouw doorgezet. Tegenover rustige en naturelle materialen zijn de hardstenen kolommen en penanten markante en sfeerbepalende elementen in het interieur die laten zien hoe het gebouw is opgebouwd.

 

 

Architect: Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen, Utrecht

Foto's: Cornbreadworks

klik voor projectinformatie

projectnummer 0204
projectnaam Alberdingk Thijm College
opleverdatum 01 september 2007
programma Voortgezet Onderwijs
adres Laapersveld 9
plaats Hilversum
opdrachtgever Katholiek Lyceum 't Gooi
aannemer Bouwbedrijf van den Hengel, Soest
ontwerpteam Michael van Leeuwen, Maarten Bent, Nicole Scholz
bouwsom 905500 Euro
oppervlakte 800 vierkante meter

verstop projectinformatie