naar de beginpagina
grundel
grundel
grundel
grundel
grundel
grundel
grundel
grundel
grundel
grundel
grundel
grundel
pdf versieScholengemeenschap de Grundel

De Scholengemeenschap de Grundel staat in een groene en parkachtige villawijk van Hengelo (O).

Het oorspronkelijke gebouw is in 1951 ontworpen door architect Johan Sluijmer, die vanaf 1921 in Twente en omgeving naam maakte als kerken- en kloosterbouwer. Architect Hans Sluijmer sr., de zoon van Johan Sluijmer, kreeg in 1959 de opdracht om de school fors uit te  breiden.

Door verdere groei en veranderingen in de aard van het onderwijs ontstond sterke behoefte aan meer en anders gedefinieerde onderwijsruimte. De broers Hans jr. en Leo Sluijmer kregen in 2000 de opdracht het gebouw van hun vader en grootvader met behoud van karakter aan te passen aan de huidige onderwijssituatie en wederom uit te breiden. 

In het nieuwe ontwerp zijn de oorspronkelijke en waardevolle gebouwdelen met gevoel voor de familietraditie in ere hersteld. De "oudbouw" uit 1951 en de "nieuwbouw" uit 1959 zijn na sloop van storende latere verbouwingen opnieuw met elkaar verbonden. De vernieuwde Grundel  heeft een heldere verkeersstructuur, de schoolfuncties zijn logisch geordend en de gemeenschappelijke ruimtes zijn geschikt gemaakt voor grote groepen leerlingen. Er is daarbij "vanuit de binnenkant" ontworpen zodat het interieurontwerp volkomen ge´┐Żntegreerd is in het geheel.

De terughoudende mentaliteit van de beide broers Sluijmer heeft een bijzonder boeiend, coherent en beschaafd onderwijsgebouw opgeleverd waarin de goede kwaliteiten van heden en verleden conflictloos samengaan. (zie bijvoorbeeld de mediatheek in de oude kapel).

Architect: Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen, Utrecht

klik voor projectinformatie

projectnummer 1200
projectnaam Scholengemeenschap de Grundel
programma Voortgezet onderwijs
adres Grundellaan 36
plaats Hengelo
opdrachtgever Stichting Carmelcollege, Hengelo
aannemer Van Wijnen BV, Eibergen
ontwerpteam Hans Sluijmer ism Leo Sluijmer, Yffi van den berg, Pieter Looijaard, Joan Saridin, Albert Turk, Joan Saridin
oppervlakte 8887 vierkante meter

verstop projectinformatie

kijk ook naar deze projecten