naar de beginpagina
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
kwadrantwoningen
pdf versie40 kwadrantwoningen in Hooglanderveen

Kwadrantwoningen genomineerd voor de Betonprijs 2009

De Betonprijs 2009 heeft het grootste aantal inzendingen ooit mogen registreren. Niet minder dan 135 projecten zijn ingediend in de 6 verschillende categorieen. Voor de categorie woningbouw waren 34 inzendingen. De kwadrantwoningen zijn in deze categorie één van de drie nominaties. Tijdens het Betonprijsdiner op 18 November zullen de winnaars bekend worden gemaakt. 

Aan de rand van Hooglanderveen kruist de Heideweg de zogenaamde "Groene Zoom". Deze 60 meter brede strook vormt een natuurlijke en groene begrenzing van het dorp Hooglanderveen. Omdat in de "Groene Zoom" gebouwd mag worden dreigt het gevaar van marginalisering en versnippering. Het unieke concept voor 40 appartementen verdeeld over vijf woonblokken respecteert de ruimtelijke en groene kwaliteit van de "Groene Zoom" waarvan tegelijkertijd de bevoorrechte bewoners profiteren.

Het lag voor de hand om de 40 woningen omringd met eigen tuinen in een onafgebroken dubbele rij te ontwikkelen. In dat geval zou van de Groene Zoom niet meer dan wat restgroen zijn overgebleven. In plaats daarvan zijn telkens acht woningen in vijf blokken geconcentreerd die zich maximaal op het omringende groen ori�nteren en tegelijkertijd een minimaal  grondvlak in beslag nemen. In die opzet wordt de Groene Zoom zoveel mogelijk gespaard en tot meerwaarde voor het wonen ingezet.

De vijf woningblokken functioneren als eilanden in het groen en de bewoners hebben niet de zorg, maar wel het plezier van het omringende groen.Elk van de drie woonlagen bevat een eigen, totaal van de andere woonlagen verschillend, woningtype.

De begane grond heeft twee tuinwoningen met directe aansluiting op eigen terrassen en het groen. De eerste verdieping heeft vier kwadrantwoningen met op de tweede verdieping een studio met een groot aansluitend dakterras. De tweede verdieping heeft twee loftachtige woningen met gelijkvloerse terrassen. Alle woningen hebben riant zicht op het omringende groen, een fraaie lichtinval, een flexibele indelingsmogelijkheid, overdekt parkeren op eigen terrein en een meerzijdige ori�ntatie. 

De buitenzijden van de woonblokken zijn door een unieke combinatie van verschillende woningtypes, overdekt parkeren op het maaiveld en dakterrassen op de tweede verdieping sterk sculpturaal van karakter geworden. De enorme overstekken hebben geleid tot een keuze voor bouwen in strak wit prefab beton die dat karakter onderstreept. Gecombineerd met verborgen, diepliggende aluminiumpuien ontstaat een zeer herkenbare architectuur.

De bijzonderheid van de "Groene Zoom" vormde de uitdaging een uitzonderlijke woonvorm te ontwikkelen. De ligging als eilanden in het groen leidde tot een specifiek concept waarbij het bijzondere telkens verkozen werd boven het gewone. Zo is een project ontstaan waarbij woningen en omgeving elkaar omarmen en het geheel een samenhang heeft die sterker is dan de som der delen.

Architect: Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen, Utrecht

Foto's: Cornbreadworks

klik voor projectinformatie

projectnummer 0505
projectnaam 40 kwadrantwoningen in Hooglanderveen
programma 40 appartementen in Hooglanderveen
adres Orkaden
plaats Hooglanderveen
opdrachtgever Van Bekkum Projecten
aannemer Van Bekkum
ontwerpteam Hans Sluijmer, Roland Boon, Daan Briedé

verstop projectinformatie

kijk ook naar deze projecten